Bloqueig Geogràfic i ecommerce

Posted by admin on novembre 16, 2018  /   Posted in Empresa, Negocis

El proper 3 de desembre entra en vigor el Reglament Europeu 2018/302, la norma amb la qual la Unió Europea persegueix resoldre el Bloqueig Geogràfic i ecommerce en la compra-venda per Internet i permetre així que qualsevol ciutadà europeu pugui adquirir un ben o servei des d’un altre país de la Unió.

Aprovada el passat mes de març, amb la nova normativa les tendes online es veuen obligades a retirar el bloqueig que realitzen a aquelles IP localitzades fora del territori nacional. D’aquesta manera, un resident francès pot entrar en un ecommerce espanyol com ho faria un resident estatal.

La llibertat d’accés no és una cosa nova per als grans del comerç electrònic, que permeten als usuaris europeus accedir als seus webs. Encara que, per determinats productes, els comerciants solen restringir el seu enviament.

El reglament té en compte el fet que no tots els ecommerce tenen les capacitats i eines per realitzar enviaments fora del territori nacional, però sí tenen l’obligació d’oferir a tots els clients les mateixes condicions de lliurament.

Com a exemple el cas d’un usuari d’Andorra que desitja comprar un bé a una botiga online espanyola. La mateixa realitza enviaments tant a Espanya com a França, així que l’usuari andorrà pot decidir en quina adreça vol rebre la comanda – si en una espanyola o en una francesa-.

Per aquest motiu s’aconsella als venedors online afegir en el check-out de la web la possibilitat d’especificar una adreça d’enviament diferent a la de facturació.

Pel que fa al bloqueig d’adreces IP,  la norma indica dues excepcions a la prohibició. Així, si un comerç online disposa d’una tenda pròpia per als usuaris de Regne Unit, pot redirigir-los a la mateixa sempre que tingui el seu permís. D’igual manera, si es requereix bloquejar l’accés a nens, prevaldria la Llei de Protecció del Menor.

Hi haurà diferenciació de preus?

Un canvi major per als comerços online suposa l’obligació d’acceptar els pagaments realitzats per comptes oberts en altres països de la Unió. A partir de desembre, diu la nova llei, “els comerciants no poden aplicar diferents condicions de pagament per motius relacionats amb la nacionalitat, amb el lloc de residència o amb el lloc d’establiment d’un client, amb la ubicació del compte de pagament, amb el lloc d’establiment del proveïdor de serveis de pagament o amb el lloc d’emissió de l’instrument de pagament en la Unió Europea”.

Els mètodes de pagament triats per una tenda online hauran d’estar disponibles per als usuaris estrangers. Si s’ofereix, per exemple, a clients espanyols la possibilitat de pagament mitjançant Visa, aquest mètode de pagament també hauria d’estar disponible per als clients portuguesos…

Quant al preu, la llei que penalitza el bloqueig geogràfic fixa així mateix el dret dels usuaris europeus a saber el preu d’un producte en una tenda online espanyola. No prohibeix, no obstant això, que un punt de venda digital ofereixi preus diferents en funció del lloc de residència de l’usuari estranger, “sempre que aquesta diferenciació no sigui discriminatòria”, indica la llei.

La Comissió Europea revisarà aquesta norma europea de Bloqueig Geogràfic i ecommerce al 2020.

Post a Comment

  • Sobre Nosaltres

    Posarem en marxa tota la nostra capacitat, voluntat i energia per complir, més que satisfactòriament, els objectius del projecte que ens has confiat. Som gent compromesa i el compliment del nostre compromís és el motor de la nostra creativitat. Som fiables, tenim paraula!
design by CBM Publicitat
^ Pujar